De Roos Autominiaturen presenteert: DAF Siluro Michelotti 1968

 

DAF is Neerlands trots op alle internationale autowegen. Ooit was DAF ook autofabrikant en met een grotere historie dan we denken. De wagens met het pientere pookje kregen ook de aandacht van stylisten en ontwerpers. Zo had DAF een jarenlange samenwerking een der bekendste autostylisten: Giovanni Michelotti. Michelotti werkte als onafhankelijk designer voor praktisch alle grote merken. In de jaren zestig was hij betrokken bij de DAF 44 en 55 series. Daarop maakte hij een speciaal ontwerp voor het merk uit Eindhoven. Een design op basis van de 55 Coupe met stijlkenmerken van de periode rond 1968. Deze noemde hij Siluro, wat in het Italiaans “Torpedo” betekent.

Uiteraard bezat de Siluro de Variomatic transmissie en een 1108cc Renault motor.

 

De Siluro werd gepresenteerd op de autoshow van Geneve en trok daar veel aandacht. In de pers werd de Siluro dan ook ruim besproken. Jammer genoeg werd het concept van de Siluro niet verder uitgewerkt en bleef het bij dit prototype.

De Siluro was echter speciaal voor Giovanni en hij behield de wagen zelf. Na zijn dood stond de Siluro jaren in de Italiaanse buitenlucht. Later, na verkocht te zijn, zag de nieuwe eigenaar gelukkig in dat de Siluro niet gesloopt moest worden en kwam deze uiteindelijk in de juiste handen: de DAF.

 

Er werd een restauratieproces van enkele jaren gestart tot het glorieuze moment daar was. Op de Auto-RAI van 2005 kon de Siluro weer aan het grote publiek getoond worden. Onmiskenbaar een unieke DAF uit een speciale periode, maar ook een wagen met een zekere schoonheid. Helaas nooit in productie genomen. Toch zijn enkele stijlkenmerken opgenomen in een latere ‘Daf’, de Volvo 340. 

Tegenwoordig is de Siluro een vast onderdeel van het DAF Museum.

 

Op de RAI ontstond het idee om de Siluro voor de liefhebber uit te brengen als model. De Roos Autominiaturen heeft nu, in samenwerking met Esdo, een hoogwaardig miniatuur vervaardigd in de schaal 1/43.

 

De Roos Autominiaturen is al 20 jaar specialist in handgebouwde automodellen. Zo kunt u bij DRA terecht voor kits en handbouw modellen. Met name in de schaal 1/43. En met meer detail dan de industrieel vervaardigde modellen.

 

Het franse merk Esdo is een van de pioniers in de wereld van handbouwmodellen. Al in de jaren zeventig maakte deze specialist uit Parijs het eerste kleinserie model. En alles geheel in eigen regie en in beperkte oplage.

 

Dit model is ontwikkeld met de volledige medewerking van het DAF Museum. De ware Siluro is volledig opgemeten en gedocumenteerd om tot dit accurate model te komen. 

 

De Siluro is als handgebouwd model (155,-) maar ook als bouwkit (59,-) verkrijgbaar.

 

DE ROOS AUTOMINIATUREN, Beellaan 21, 1421 NC Uithoorn, Tel: 0297.534.607

arjan@deroosautominiaturen.com                                                                   www.deroosautominiaturen.com

 

 

DAF SiluroDAF Siluro 1968 DAF Siluro 1968

 

 

Back to the main menu.